Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

«Γκραν σουξέ» τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, 45MW σε λειτουργία πάνω από 12 χιλιάδες οι αιτήσεις

Η εποχή των … ηλιακών θερμοσιφώνων τη δεκαετία του 80, «αναβιώνει» μέσω του προγράμματος για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, το οποίο στην κυριολεξία έχει απογειωθεί και γνωρίζει τεράστια επιτυχία. Η αποδοχή του προγράμματος αποτυπώνεται στα πιο πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΔΕΗ για το διασυνδεδεμένο σύστημα. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που καλύπτει το διάστημα μέχρι και τον Αύγουστο, στο διασυνδεδεμένο σύστημα, βρίσκονταν σε λειτουργία 5353 φωτοβολταϊκά σε στέγες με συνολική ισχύ 46,649MW. Μάλιστα τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο συνδέθηκαν 2039 νέα συστήματα. Τον Ιούνιο έσπασε το ρεκόρ νέων συνδέσεων από την έναρξη του προγράμματος (Ιούλιος 2009), καθώς μόνο το συγκεκριμένο μήνα, συνδέθηκαν 805 φωτοβολταϊκά σε στέγες συνολικής ισχύος 7,166 MW.
Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία για τις αιτήσεις καθώς στο επίμαχο τρίμηνο υποβλήθηκαν στις υπηρεσίες δικτύου της ΔΕΗ 1555 νέες αιτήσεις, ανεβάζοντας τη συνολική ισχύ των αιτημάτων στα 105,6717 MW.
Ιστορικό
Το πρόγραμμα γνωρίζει ολοένα αυξανόμενη αποδοχή, με τα θετικά σημάδια να πρωτοεμφανίζονται  στις αρχές του 2010, όταν και είχαμε τις πρώτες νέες συνδέσεις. Τον Απρίλιο του 2010 τα φωτοβολταϊκά που λειτουργούσαν σε στέγες ξεπέρασαν σε αριθμό τα 100. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, στα γραφεία της ΔΕΗ οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά σε στέγες ξεπέρασαν τις χίλιες ενώ και τα συστήματα σε λειτουργία έφτασαν το 1MW. Έκτοτε οι αιτήσεις αλλά και οι νέες συνδέσεις του προγράμματος γνωρίζουν συνεχή αύξηση Παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα αλλά και τις «φειδωλές» χρηματοδοτήσεις από την πλευρά των τραπεζών, η συγκεκριμένη αγορά παραμένει «ζωντανή».
Αγορά
Τα φωτοβολταϊκά σε στέγες έχουν ανοίξει μια καινούρια αγορά. Εκτός από τους χιλιάδες εγκαταστάτες, τις εταιρείες αλλά και τις βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται για την κάλυψη της ζήτησης του προγράμματος, τα φ/β στις στέγες ανοίγουν νέους δρόμους και για άλλες δραστηριότητες και υπηρεσίες. Όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα της Energa, που εξασφαλίζει σε συνεργασία με την Εμπορική, σε οικιακούς πελάτες και μικρές επιχειρήσεις, την εγκατάσταση συστημάτων σε στέγες, με εξασφαλισμένο εισόδημα και δωρεάν το ρεύμα της οικίας, χωρίς καμία επιβάρυνση για 3 χρόνια. Ή τη συνεργασία της Dionic με το Praktiker και τη Eurobank , που προσφέρουν ολοκληρωμένο πακέτο εγκατάστασης και χρηματοδότησης για φ/β σε στέγες. Ανάλογα πακέτα χρηματοδότησης εξασφαλίζουν και άλλες εταιρείες εγκατάστασης, καθώς τα φωτοβολταϊκά σε στέγες, αποτελούν μια από τις δραστηριότητες που συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση.
Οι τιμές
Ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων εξηγείται και από το γεγονός ότι η ελκυστική τιμή των 0,55 ευρώ ανά KWh θα συνεχίσει να ισχύει για τα έργα που θα συνδεθούν μέχρι το τέλος του 2011. Από το 2012 και μετά, δεν έχουν γίνει γνωστές επισήμως οι προθέσεις του ΥΠΕΚΑ, θεωρείται βέβαιο ωστόσο, ότι θα υπάρξουν αναπροσαρμογές προς τα κάτω κατά το πρότυπο που ισχύει για τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά. Μέχρι τότε θεωρείται βέβαιο ότι τα 105MW των 12011 αιτήσεων που εκκρεμούν θα έχουν συνδεθεί στο δίκτυο με τις προνομιακές τιμές που ισχύουν σήμερα.
ΔΕΣΜΗΕ
Η έκρηξη των νέων συνδέσεων στα οικιακά φωτοβολταϊκά εξηγεί εν πολλοίς και την πίεση που ασκείται στο ΔΕΣΜΗΕ,  ο οποίος καλείται να καλύψει τις αυξημένες αποπληρωμές για τους «πράσινους» παραγωγούς, που πληθαίνουν. Ειδικά τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, ο αυξημένος αριθμός των νέων συνδέσεων, συνδυάστηκε με την αύξηση της ηλιοφάνειας άρα και της παραγωγής των φ/β εγκαταστάσεων. Βεβαίως, η αγορά των ΑΠΕ, υποστηρίζει ότι ο μηχανισμός του τέλους ΑΠΕ είναι λανθασμένος και δε λαμβάνει υπόψη κρίσιμες παραμέτρους για τη συνεισφορά των «πράσινων» μονάδων στο ηλεκτρικό σύστημα. Εξάλλου, από το 2013 και μετά η πίεση στο διαχειριστή θα εκτονωθεί καθώς το τέλος ΑΠΕ δε θα καλύπτει το σύνολο της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ τιμών αγοράς και σταθερών τιμών FIT, αλλά μόνο το 50%. Το υπόλοιπο θα προέρχεται από την αγορά δικαιωμάτων ρύπων και άρα σε αυτό το νέο σύστημα, οι ΑΠΕ και τα φωτοβολταϊκά θα αποκτήσουν προβάδισμα και θα γίνουν πιο ανταγωνιστικά.

Πηγή : www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου