Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Προς αύξηση το Τέλος ΑΠΕ

Ανάγκη… διπλασιασμού του Τέλους ΑΠΕ, προκύπτει από την μαζική ένταξη φέτος στο σύστημα φωτοβολταικών πάρκων και άλλων τεχνολογιών ΑΠΕ, για τη πληρωμή των οποίων τα αναμενόμενα ως το τέλος του έτους έσοδα του ΔΕΣΜΗΕ από τις δημοπρασίες ρύπων δεν επαρκούν, κατάσταση που γνωρίζει καλά το αρμόδιο υπουργείο ΠΕΚΑ.
Η ανάγκη μιας γενναίας αύξησης του Τέλους ΑΠΕ έχει τεθεί προς το υπουργείο , χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί αποφάσεις, αφού αποτελεί κοινή παραδοχή πως εν αναμονή των πρώτων «φουσκωμένων» λόγω του ειδικού τέλους ακινήτων, λογαριασμών της ΔΕΗ, οποιαδήποτε ανακοίνωση για περαιτέρω ανατιμήσεις, έστω και μικρές, θα πυροδοτήσει νέες αντιδράσεις. Πόσο μάλλον, όταν οι ανάγκες χρηματοδότησης των φωτοβολταικών και άλλων «πράσινων» έργων που αναμένεται να έχουν ενταχθεί ως το τέλος του έτους στο σύστημα, απαιτούν την αύξηση του Τέλους ΑΠΕ από τα 2 ευρώ / MWh που είναι σήμερα, περίπου στα… 5,5 ευρώ/ MWh. Αν και το ποσό αυτό σε ένα μέσο λογαριασμό, μεταφράζεται σε 10-15 ευρώ το χρόνο (σύμφωνα με ανθρώπους του χώρου), εντούτοις είναι τέτοιο το ποσοστό της αύξησης (175%) που θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα «περάσει» εύκολα στην κοινωνία.
Λίγα τα έσοδα από τους ρύπους…
Ποιος είναι όμως οι λόγοι που απαιτούν τόσο μεγάλες αυξήσεις του Τέλους ΑΠΕ ; Πρώτη αιτία, όπως λένε οι γνωρίζοντες, είναι ότι τα προσδοκώμενα από το ΔΕΣΜΗΕ για φέτος έσοδα από δημοπρασίες ρύπων δεν είναι τα αναμενόμενα. Αντί για τα 250 εκ. ευρώ που ανέμενε, με βάση τις περυσινές προβλέψεις, μέχρι σήμερα έχουν γίνει μόνο τέσσερις δημοπρασίες και έχει «μαζέψει» πάνω- κάτω 59 εκ. ευρώ. Με την παραδοχή ότι μέχρι το τέλος του έτους θα γίνουν 5 με 6 ακόμη δημοπρασίες, και ότι θα διατηρηθεί η τιμή των 12 ευρώ/ τόνος, στην καλύτερη περίπτωση υπολογίζεται να έχει βάλει στο ταμείο του άλλα 60-70 εκ. ευρώ. Επομένως θα έχει συνολικά εισπράξει 120-130 εκατ. ευρώ, από ένα προσδοκώμενο έσοδο 250 εκ. ευρώ, και θα μιλάμε για ένα έλλειμμα 120-130 εκ. ευρώ.
Μεγάλη η διείσδυση των φωτοβολταικών
Δεύτερη αιτία για την κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται, είναι η τεράστια φέτος διείσδυση στο σύστημα φωτοβολταικών πάρκων. Στο σκέλος λοιπών των εξόδων, κατά το 2009 ο ΔΕΣΜΗΕ κατέβαλε σε παραγωγούς ΑΠΕ το ποσό των 250 εκατ. ευρώ, το 2010 το ποσό ανήλθε στα 340 εκ. ευρώ, και φέτος μέχρι και τον Αύγουστο είχε πληρώσει… 310 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, κατά τους τέσσερις τελευταίους μήνες του έτους, αναμένεται να δώσει άλλα 150 εκ. ευρώ, κι έτσι ο συνολικός λογαριασμός των ΑΠΕ αναμένεται να φτάσει φέτος στα 460 εκ. ευρώ, δηλαδή 35% περισσότερο από πέρυσι. Για να κατανοήσει κανείς, το ρυθμό διείσδυσης των ΑΠΕ στο σύστημα, πέρυσι ο ΔΕΣΜΗΕ πλήρωνε κάθε μήνα στους παραγωγούς 28-30 εκ. ευρώ, ενώ φέτος το ποσό έχει αυξηθεί στα… 45 εκ. ευρώ.
Και το έλλειμμα παραμένει…
Στο σκέλος τώρα των εσόδων, φέτος ο ΔΕΣΜΗΕ αναμένει 130 εκ. ευρώ από τις δημοπρασίες ρύπων, 200 εκ. ευρώ από τη διαμόρφωση της Οριακής Τιμής (τα ποσά έχουν αυξηθεί λόγω του ΕΦΚ), και 100 εκ. ευρώ από το ειδικό Τέλος ΑΠΕ (με 2 ευρώ/ MWh). Δημιουργείται επομένως ένα συνολικό έσοδο 430 εκ. ευρώ για το διαχειριστή, που περίπου ισοσκελίζει τα έξοδά του, αλλά το πρόβλημά του είναι ότι «κουβαλά» από πέρυσι ένα έλλειμμα περίπου 103 εκ. ευρώ, το οποίο οφείλει φέτος, αν όχι να μηδενίσει, να μειώσει αισθητά. Ειδάλλως, το έλλειμμα αυτό θα το κληρονομήσει ο νέος λειτουργός της αγοράς ηλεκτρισμού, ο επονομαζόμενος ΛΑΓΗΕ, που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του με ένα χρέος μεγέθους άνω των 100 εκ. ευρώ.
Επομένως, όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν τα οικονομικά του χώρου, η αύξηση του Τέλους ΑΠΕ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση της πολυδιαφημισμένης πράσινης ανάπτυξης. Εάν μάλιστα, προσθέτουν οι συνομιλητές μας, στόχος του ΔΕΣΜΗΕ ήταν να μηδενίσει το έλλειμμά του φέτος, και όχι το 2012, τότε το Τέλος ΑΠΕ θα έπρεπε να αυξηθεί όχι δύο φορές, αλλά… δέκα.
Πηγή : energypress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου