Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Μάκης Αποστόλου: Έλαμψε το ελληνικό σχέδιο «Ηλιος»

Οι Γερμανοί θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό το συγκεκριμένο σχέδιο για περαιτέρω ανάπτυξη των ευρωπαϊκών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού προς τη νότια Ευρώπη
Το μεγάλο τους ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας επιβεβαίωσαν οι Γερμανοί και στο άτυπο Συμβούλιο Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, με το ελληνικό σχέδιο "Helios" να κλέβει για ακόμη μία φορά την? παράσταση.
Για το συγκεκριμένο σχέδιο έγινε ιδιαίτερη αναφορά από τον Ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι προωθείται μνημόνιο συνεργασίας με τους Γερμανούς.
Θυμίζουμε ότι τον ερχόμενο μήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ θα έρθει στην Αθήνα με αντιπροσωπεία Γερμανών επιχειρηματιών με στόχο να υπογραφεί το Μνημόνιο και να συζητηθούν όλες οι διαστάσεις του σχεδίου (χρηματοδοτικές, ζητήματα κατασκευής και μεταφοράς του ηλεκτρισμού).
Οι Γερμανοί θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό το συγκεκριμένο σχέδιο στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης των ευρωπαϊκών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού προς τη νότια Ευρώπη. Εκτιμούν δε ότι πρόκειται για ρεαλιστικότερη και πιο άμεση λύση σε σχέση με το Desertec, το οποίο παράλληλα θεωρείται και πολύ πιο ακριβό project.
Σύμφωνα εξάλλου με πρόσφατες εκτιμήσεις της ΚfW, της τράπεζας επενδύσεων του γερμανικού κράτους, οι επενδύσεις της χώρας μέχρι το 2020 αναμένεται να φθάσουν τα 250 δισεκατομμύρια ευρώ για την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το δεύτερο μεγάλο θέμα που συζητήθηκε στο Ατυπο Συμβούλιο ?και είχε τεράστιο ενδιαφέρον για τη χώρα μας... αφορούσε την εξωτερική ενεργειακή πολιτική της ΕΕ και πιο συγκεκριμένα το μεγάλο ζήτημα των διεθνών δικτύων ενέργειας φυσικού αερίου, όπου η Ελλάδα, δεδομένης της γεωστρατηγικής της θέσης, μπορεί να αποτελέσει βασικό κόμβο μέσω κυρίως της συμμετοχής της στον αγωγό ITGI.
(Έθνος, 21/9/2011)

Πηγή : www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου